Välja kakel till köket

Kakel i köket är ju för många en självklarhet. Det är trots allt ett väldigt tacksamt material att ha på väggarna vid diskhon, spisen och arbetsytorna på grund av hur lättrengört det är. Men att välja att använda kakel är betydligt lättare än att välja vilket kakel det är man ska använda.

Vid val av kakel till köket är det viktigt att först och främst välja ett som är glaserat. Det är detta som gör det så väldigt bra lämpat köket och ett oglaserat kakel kan vara mycket svårare att få rent då det kan dra åt sig både smuts och fett. 

Precis som med så mycket annat när det gäller inredning är valet av kakel i grund och botten en smakfråga. Med det stora utbud som finns idag kanske det inte är så lätt att hitta det man gillar bäst, men det ökar ju också chansen att hitta åtminstone en typ man faktiskt gillar.

Kakel kommer i en rad olika storlekar och detta kommer många gånger vara betydelsefullt för hur man uppfattar ytan och även rummet beroende på hur stor del som faktiskt täcks av kakel. När man väljer storlek är det samtidigt viktigt att tänka på vilken fog man ska använda. Det finns allt från vit till svart och det gäller att tänka sig för vilken som bäst passar ihop med det kakel man väljer. Storleken spelar också en stor roll i detta då ju mindre kakelplattorna är desto synligare blir fogen i helhetsintrycket.

Generellt sett brukar man säga att stora och/eller ljusa plattor hjälper till att skapa ett luftigare intryck och små och/eller mörka plattor kommer att få ytan att verka mindre. Det är inte alltid lätt att se framför sig hur slutresultatet kommer att bli när man shoppar runt efter kakel, så det kan vara en bra idé att ta hem en bara för att testa hur det ser ut och hjälpa en att visualisera hur det kommer att se ut när det är färdigt.