Se över taket regelbundet

Ingen behöver bli övertalad om det viktiga jobb våra tak har. Men ändå är det många som inte tar sig tiden att undersöka taket och se till att det fungerar som det ska. Även små skador kan orsaka allvarliga skador om man inte märker dem i god tid.

Ett tak kan hålla många årtionden beroende av vilken typ det är. Låter man dock en del problem fortsätta under längre tid kan det behöva bytas mycket tidigare än så. Rekommendationen från takexperter är att inspektera taket helst en gång om året. Tillsammans med själva taket bör man även ta sig tiden att kolla hängrännorna och stuprören.

Olika tak behöver självklart kontrolleras efter olika saker. På exempelvis ett plåttak är det viktigt att kolla så att det inte finns några sprickor i färgen där fukt kan komma in. Man bör också vara extra noga kring alla skarvar. Ett tegeltak däremot behöver inspekteras efter trasiga pannor och hittar man sådana ska man även kolla undertaket så det inte blivit drabbat.

Uppe på taket är det dock viktigt att alltid använda säkerhetsutrustning som lina och sele. Ju brantare tak man har desto lättare är det att man kliver fel och ramlar ned. Och ett fall även från en envåningsvilla kan vara väldigt farligt.