Inredningsstilar

Inredningen är hemmets själ och speglar den känsla du vill uppnå i ditt hem. För en del faller sig design och inredning helt naturligt, medans det för andra kräver en del jobb och eftertanke. Vi hoppas att du hittar inspiration och tips till inredningen i den här bloggen.

Man kan i stora drag säga att inredningen är de möbler, föremål och färger som man använder sig utav för att dekorera ett utrymme. Det är ytterst personligt hur man vill göra med såväl gardinen i sovrummet, färgen på köket, som soffvalet i vardagsrummet.

För att göra det enkelt för sig kan man använda sig av någon av de definierade stilarna som finns. Man kan också använda en stil i grunden och blanda in sin egna stil för att få ett personligt uttryck.

Några exempel på stilar är dessa:

  • Art Deco - kännetecknas av djärva geometriska former, påkostad ornamentik och ofta rika färger. Kom till under 1920-talet, som en reaktion mot den förenklade formgivningen och massproduktionen.

  • Skandinavisk - luftiga ytor med ljusa färger kännetecknar denna stil. Naturmaterial som trä, betong, glas och sten är förknippade med stilen, liksom grafiska enkla mönster.

  • New England - är en klassisk stil med marint tema. Vitt, blått och beige är färgerna som gärna får vara i ränder. Möbler i kryssmönster och orientaliska detaljer får gärna kombineras med rotting och mörka träslag.

  • Shabby chic - en romantisk stil där grundfärgen är vitt på möbler likväl som hela rum. Äldre slitna möbler hör till liksom det romantiska blommiga i ljusa ljuvliga toner. Zink, rostigt järn och gamla fruktlådor i trä, tillsammans med gamla husgeråd får gärna ligga på bänken.

  • Postmodern - här har inga personliga detaljer någon plats. Raka, rena linjer, gärna i kvadratiska former skapar stilen med svart och vitt som dominerar. Stilen förespråkar få detaljer och individuella starka färger. Under 1980-talet användes möbler i betong för att åstadkomma den här stilen.

  • Indisk - en stil där starka färger kombineras i orientaliska mönster och tyger. Mörka träslag på möbler, där kuddar och plädar i varierande färger bygger upp den orientaliska stilen. Sätt gärna ett vackert dekorerat tyg på väggen i stället för en tavla.