Från tomt rum till färdigt inrett

Inredning kan vara en utmaning när man börjar endast med ett tomt rum. Men om man bara planerar ordentligt och har en vision att följa har man goda förutsättningar för ett vackert inrett rum inom kort.

När man börjar med ett rum hjälper det väldigt mycket att ha en plan. Man behöver inte ha specificerat placeringen av exakt varenda pinal i rummet, men man bör i grova drag veta vad som ska hamnar var.

Tänk därför på vilka möbler som ska in i rummet och ta mått på saker och ting för att veta att de inte tar upp för lite eller för mycket utrymme. Mycket stora och riktigt små rum är alltid en större utmaning och kräver mer planering. Har du lite underliga mått, det vill säga inte helt fyrkantigt, kan det vara svårt att inreda precis som du vill. Om du funderar på att köpa något kan du skapa möbeln av några kartonger till rätt mått och se om den passar in eller inte. Att bara måtta med en tumstock ger dig inget djup.

När man vet generellt sett var saker och ting kommer att stå kan man börja planera ljussättningen. Allmänbelysningen är bra att ha en idé om redan från början, men saker som stämningsbelysning, arbetsbelysning och accentbelysning är ofta något man kan tackla i efterhand. Se bara till att det finns tillräckligt med uttag för alla extralampor som kan behöva sättas in. Och tänk på var solen går upp och ned, då är det lättare att ta beslut var du behöver extrabelysning eller var du ska ställa möblerna för att fånga eller undvika det starka ljuset.

Tänk på att golvet är det du kommer att byta ut minst så välj toner och färger som passar golvet i första taget. Du kommer du att få en enhetlig inredning!

Nu är man redo att börja ställa in allt man planerat och se det riktiga resultatet. Man kommer ganska snabbt att se vad som fungerar och vad man kanske kommer att behöva tänka om något. Men i det stora hela fungerar denna metod bra i de flesta fall.