Fler ljuspunkter i varje rum

Belysningen är något som i grund och botten verkligen kan hjälpa eller stjälpa inredningen. Medan det är många som redan insett fördelarna bra belysning kan ge finns det fortfarande en hel del som aldrig riktigt kommit underfund med detta. Tittar man runt i hemmet och kan bara räkna en eller ett par ljuspunkter tillhör man mest troligt den sistnämnda gruppen.

Storleken på rummet är det som sätter grunden för hur många ljuspunkter man bör ha. Men normalt sett talar man fortfarande om mellan 5-10 för ett rum. Även ett litet rum borde alltså ha upp till fem ljuspunkter. Ytterligare variation kan även komma från färgsättningen. Har man mycket mörka färger i rummet, som tapeterna och möblerna behöver man mest troligt mer ljus också.

Hela poängen med fler ljuspunkter är inte att de alla behövs samtidigt för att få tillräckligt med ljus i rummet. Om belysningen bara var till för att lysa upp hela rummet i ett jämnt och klart sken skulle majoriteten av rum endast behöva en bra taklampa. Fler ljuspunkter ökar helt enkelt flexibiliteten och gör att man enklare kan sätta rätt stämning för varje tillfälle.

Och tack vare att lampor kommer i så många olika former idag betyder även att oavsett vilken stil man har går det alltid att hitta en bra variation. Denna variation bör även komma i vilket höjd man placerar sina ljuspunkter. Att ha ljuspunkter i taket, på väggarna, i bokhyllor, på bord och även på golvet kommer bättre kunna skapa ett intressant samspel av ljus och skuggor som ger ytterligare djup till rummet.

Varje rum bör således inte bara ha bra allmänbelysning utan även stämningsbelysning, punktbelysning och i vissa rum även arbetsbelysning. Men tänk inte bara på varje enskilt element och vilket jobb de ska göra utan även hur de arbetar tillsammans när de är tänd samtidigt.