Dags för julstämningen

Väl inne i december är det äntligen dags att sätta julstämningen i hemmet. Alla har vi våra traditioner och idéer vad som verkligen hör julen till, men själva grundtanken är ju ofta densamma.

Dekorationerna

Juldekorationer och pynt är det som verkligen sätter färgen på tillvaron när det kommer till juletiderna. Rött som jultomten, grönt som julgranen och vitt som snö. Många av våra juldekorationer använder en eller flera av dessa färger. Varje år kan det vara roligt att skaffa en eller annan ny pryl att dekorera med. Just nu är det väldigt inne med retro och gammaldags stil, och även här finns det många snygga exemplar att välja mellan.

Belysningen

Belysningen spelar en central roll i julstämning och hjälper oss att sprida lite extra ljus under denna ack så mörka årstid. Ljusslingor, adventsstakar, julstjärnor, värmeljus och mycket mer har alla en viktig plats i juletider och nu är det dags att se till att varje rum får sitt ljusbehov tillgodosett. Tänk på att kontrollera alla lampor först så att de fortfarande fungerar innan de åker upp.

Dofterna

Till jul finns det också vissa dofter som de flesta tycker hör julen till. Några favoriter i svenska hem inkluderar granris, ljung och rosmarin, för att inte tala om kanel och apelsin. Alla av dessa kan man inkludera på ett eller annat sätt i dekorationerna. Julbaket är också något som passar perfekt in och sprider åtminstone för stunden härliga dofter genom hela hemmet.

Musiken

Och vem kan glömma bort musiken. Julmusiken fyller ju de flesta platser denna tid på året och alla har vi både våra favoriter och de låtar vi kanske helst undviker. Ett tips är att skapa en egen lång spellista på Spotify och sätta igång när det önskas lite extra julstämning. Gör listan extra lång så räcker den länge innan det blir allt för mycket upprepning.

Färgerna

Även utanför själva dekorationerna kan det vara roligt att tänka på vilka färger man har i hemmet. Julfärger som grönt, rött och vitt går att hitta överallt i juletider och har man lite filtar eller kuddar i dessa färger passar de ju perfekt att ta fram dem och låta dem pryda hemmets alla hörn. 

Maten

Maten står i centrum i många hem under julen. Risgrynsgröt, julskinka, köttbullar, sill, jansons frestelse och mycket annat är mat som ofta går att hitta i svenska hem. Många familjer har ju dessutom sina egna mattraditioner som hör julen till och som man inte kan tänka sig vara utan. Men passa gärna på att testa något nytt också. En till liten maträtt på julbordet får man alltid plats med.