Att tänka på vid ljussättning

Det finns mer att tänka på när man ljussätter än man först skulle tro. Och det är dessutom lätt att falla tillbaka på väldigt grundläggande belysningsmetoder och inte tänka så mycket på vad annars man kan göra för att förbättra ett rums belysningsmöjligheter. Här följer några snabba tips på saker man kan fundera på när man ljussätter.

Ljussättning är mer än bara ett sätt att lysa upp ett rum så det kan användas som tänkt. Det är även en metod för att främhäva ett rum, dess aspekter och inredningsdetaljer. Av denna anledning finns det ett stort urval av olika typer av lampor och armaturer; olika rum kräver olika ljussättning och ska man se till att anpassa sig efter ett rums behov kommer man att behöva använda en variation av ljuspunkter.

När det kommer till allmänbelysning är det första man kan tänka på att alla rum behöver inte nödvändigtvis använda sig av den arketypiska "taklampan". Det går minst lika bra att få till allmänbelysningen med spotligts i olika riktningar eller till och med vägglampor. Det betyder dock inte att taklampan inte har sin användning, det är bara att det är det enklaste sättet, och kanske ibland även det tråkigaste, att få till allmänbelysningen.

Man kan även tala om arbetsbelysning och detta är för rum och platser där man utför specifika uppgifter, som att laga mat i köket, läsa i läshörnan, tvätta ansiktet i badrummet, och så vidare. Här ska man se till att uppgiften kan skötas utan några problem med ljuset och det kommer att kräva olika lösningar många gånger.

För att sedan fixa stämningsbelysning i ett rum görs detta ganska enkelt med till exempel dimbara lampor och lampor med varm färgtemperatur. Men man kommer att kunna justera detta bättre om man har fler ljuspunkter i ett rum; då kan man experimentera med vilka lampor man har tänd och släckt för att skapa den rätta stämningen.