Angående takbelysningen

Taklampor är något de flesta av oss har i praktiskt taget alla rum i hemmet. Och det är absolut en viktig del av belysningen i ett rum. Men samtidigt är det ett vanligt belysningsmisstag att förlita sig allt för mycket på just takbelysningen.

Taklampan kan många gånger vara den första lampan som sätts in i ett nytt rum. Och det är ofta av goda anledningar. Den lägger en bra grund för allmänbelysningen och låter en veta var andra lampor kan ställas in för att komplettera.

Men det är också just grejen att den i regel inte är tillräckligt för att få en bra belysning i rummet. Ett normalstort rum behöver i regel mellan 5-9 ljuspunkter för att man ska kunna få en heltäckande och flexibel belysningslösning. Och stannar man vid kanske en eller två lampor efter eller inklusive taklampan gör du inte rummet en tjänst direkt.

Du kan också tänka på hur du får mer utav takbelysningen. Det är ju exempelvis väldigt populärt just nu att fylla taket med infällda spottar. Och det ger absolut ett jämnare ljus över hela rummet än en enda taklampa. Du kan också satsa på ett skensystem med utanpåliggande spotlights för att få mer punkt belysning i rummet.